Met de pc buiten zittend in de haven, ingelogd... - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van poohsticks - WaarBenJij.nu Met de pc buiten zittend in de haven, ingelogd... - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van poohsticks - WaarBenJij.nu

Met de pc buiten zittend in de haven, ingelogd...

Door: Henk, Hans en Rob

Blijf op de hoogte en volg

12 Juni 2008 | Denemarken, Kopenhagen

Vrijdag 06-06-2008
Prachtweer op Norderney. De ochtend benutten we voor wat klusjes op de boot, wasjes met Biotex en laden van brandstof. s’Middags het stadje en de boulevard verkend. Hier stuitten we op een superijstent waar we niet omheen konden, de foto spreekt voor zich. In een internettent (geen cafe dus...) de site bijgewerkt. Leuk om te zien dat er heel snel allerlei reacties kwamen! Al wandelend plannen gemaakt voor het vervolg van de reis. Op het internet was te zien dat de windverwachting voor morgen niet gunstig is: pal tegen. De dag erna daarentegen beloofd beter te zijn, de wind zal naar noord-noord-west draaien zodat de tocht naar het Oostzeekanaal bezeild zal zijn. Omdat 70 mijl motoren tegen de wind in op een knobbelig zeetje minder aantrekkelijk is dan een dagje onder zeil, besluiten we nog een dag in Norderney te blijven – geen straf – om de volgende dag naar Cuxhaven (het begin van de Elbe, 66 mijl) of Brunsbuttel (verderop de Elbe, bij de ingang van het Oostzeekanaal, 82 mijl) te zeilen.

Zaterdag 07-06
In de ochtend boodschappen gedaan. Besluiten weer eens gezond te eten. Gisteren was het een broodmaaltijd, o.a. met haring. Die hadden Henk en Rob onafhankelijk van elkaar gekocht – twee zielen één gedachte. Vandaar dus twee dagen haring. Verder gebakken eieren zodat Hans ook aan zijn trekken kwam. Vandaag dus krieltjes, karbonaadjes en sperciebonen! De wind is, zoals voorspeld, noord-oost 4-5. Nu maar hopen dat de verwachting voor morgen ook klopt. s’ Middags een wandeling in het natuurgebied vlakbij de jachthaven gemaakt. Hier stikt het van de konijnen, niet alleen zichtbaar via de keutels, maar ook in levende lijve. s’Avonds tegen zonsondergang een biertje op het terras dat uitziet op de haven. Daarna te kooi, met de wekker op 04.30 want het vertrek moet zodanig worden gepland dat bij nadering van de Elbemond de (sterke) stroom mee staat, je komt er anders niet in.

Zondag 08-06
Niet uitgeslapen dus, maar om 05.30 vertrokken. De strakblauwe lucht laat zien dat het een mooie dag wordt. De wind is echter zwak en de richting is toch weer noord-oost. Motoren dus, maar gelukkig wel met een tamelijk rustige zee zodat we redelijk comfortabel varen en aardig opschieten. Het eerste deel staat de ebstroom tegen (om 04.00 was het hoogwater in Norderney), maar omstreeks 11.00 gaat de stroom meelopen. Naarmate we dichter bij de Elbe komen wordt het stroomeffect groter. Eenmaal in monding zien we de werkelijke snelheid oplopen tot af en toe 11 knopen! Het nauwer wordende vaarwater betekent dat je steeds dichter bij de zeeschepen komt. Ze varen op 100 meter afstand voorbij, wij voelen ons heel klein. Af en toe duikt de Poohsticks in gigantische hekgolven die zo’n bak veroorzaakt en komen er massieve zeetjes over. Je vaart dan in de Elbe, dit is echter geen rivier, maar een zee! Pas bij Brunsbuttel gaat het er anders uitzien. Intussen is er een pittig windje bijgekomen (jawel, noord-west, alleen een beetje laat) en zetten we de fok erbij. Om 18.00 zijn we voor de sluizen, die toegang geven tot het Oostzeekanaal. Een keurig tijdschema, want over een uur begint hier de kentering. We kunnen vrij snel de jachtsluis in en meren om 19.00 af in het kleine jachthaventje direct na de sluis links. We liggen hier heel mooi: beschut door de bomen en met een imposant uitzicht op de enorme schepen die vlak langs komen om de zeesluizen binnen te varen. Ondanks het mooie plekje bedraagt het liggeld slechts 7 euro. s’Avonds horen we het onderwatergeluid van de draaiende scheepsschroeven de Poohsticks binnenkomen, af en toe overstemt door gejuich en getoeter op de wal, waarschijnlijk omdat Duitsland zojuist een wedstrijd van het EK heeft gewonnen. Maaltijdsalade met feta in de kuip genuttigd. Het was een lange dag en we slapen snel en diep.
Voor de liefhebbers:de afstand Norderney – Brunsbuttel die zo’n 82 mijl bedraagt afgelegd in 12,5 uur, dat is gemiddeld 6,6 knopen.

Maandag 09-06
Om 09.00 vertrokken uit Brunsbuttel na een ontbijt met superverse Brödchen. Onder een diepblauwe lucht met wat windveren motoren we door het Oostzeekanaal. Groene oevers - riet, bomen – regelmatig grote zeeschepen die ons tegemoet komen. Rob veert op als we worden ingehaald door vier Franse mijnenvegers – op weg naar de Kieler Woche ? Er steekt een windje op en de fok gaat erbij. Na 66 km motoren (en een beetje motorzeilen) besluiten we te stoppen in Rendsburg. Hier is een aardig jachthaventje vlak bij de stad. Om 15.30 meren we af. Na laden van dieselolie een vrije box opgezocht en met boodschapppentas het stadje ingewandeld. Rendsburg is een oud vestingstadje waar het best aardig toeven is. Het weer is nog steeds prachtig. Verse groenten en brood gekocht. Na een spaghettihapje gaan Henk en Rob wandelen langs de mooie oevers van het stadje en Hans verdwijnt in het clubhuis om de voetbalwedstrijd Nederland – Italië te bekijken. De overwinning met 3-0 vieren we op bescheiden wijze in de kajuit (een heel klein glaasje schippersbitter, van Johan gekregen bij ons vertrek te Den Bosch – Johan, nog bedankt !). Daar kunnen we elkaar verstaan, want in de kuip is het een oorverdovend lawaai van een Duitse buurman, die luid ligt te snurken in de open lucht, het voetbalgeweld gaat geheel aan hem voorbij.

Dinsdag 10-06
Op deze belangrijke dag, namelijk de trouwdag van Rob, om 09.15 vertrokken uit Rendsburg. Na het laatste stuk kanaal komen we om 12.30 voor de sluis, die net voor ons neus dicht gaat. De plaatselijke pontjesbaas wijst ons vanuit zijn raam van zijn (piep)kleine pontje op zeer luide toon waar we moeten wachten. Dat is aan een halfverotte houten vlonder die spekglad is en vol met eendepoep ligt. En dan wacht je toch voor een van de grootste sluizen van Europa! Met een pittig windje achterop komen we om 13.50 uit de sluis en gaan richting Laboe, in noordoostelijke richting. Nadat we in de grote marina zijn afgemeerd doen we de laatste boodschappen voordat we in Denemarken zijn. Dat betekent vooral: bier inslaan, dat is in Denemarken redelijk onbetaalbaar. Na macaroni met restjes van gisteren, verse groenten, sla en yoghurt toe, opnieuw naar het stadje om een internetcafe op te zoeken. Jammer, dat is er niet zodat het bijwerken van de site nog even op zich laat wachten. Nog even een onderzeeboot bekeken die op het strand van Laboe ligt en daarna slapen.

Woensdag 11 -06
Om 10.00 uit Laboe weg, met een stevige wind, ZW-6. Zetten alleen de fok bij en de boot loopt meteen 6,5 knopen. In de verte zware wolken met buien. Het is duidelijk dat de meeste zeilers met dit weer niet uitvaren: op ons stukje Oostzee is het doodstil. Na 25 mijl varen speren we omstreeks 14.30 de haven van Bagenkop (op het eiland Langeland) in, meteen een vrije box in. De wind is inmiddels toegenomen tot 7 en in de haven doen zich een paar taferelen voor van jachten die aan lager wal, tegen de palen komen te liggen. Rob maakt een spectaculair filmpje van een jacht dat na ons de haven in ‘giert’. En daar zaten wij zojuist ook... Daar hebben we maar een biertje op genomen. Kip met curry, doperwten en worteltjes, met rijst gegeten. Behalve een wandelingetje is hier niet veel te beleven, het is alleen een strategisch gunstig uitgangspunt om verder, richting Kopenhagen, te komen.

Donderdag 12-06
Na een onrustig nachtje – de boot lag in haar touwen te schudden – na het opstaan in conclaaf over hoe we verder gaan. De windverwachting is west tot noorrdwest 5 a 6. We besluiten weer een relatief kort dagtochtje te maken naar het 20 mijl verderop gelegen plaatsje Spodsbjerg. Het ligt aan de oostkant van Langeland, meer naar het noorden. Met heerlijke voor-de-windse en ruime koersjes, in de luwte van Langeland, varen we naar Spodsbjerg van 10.20 tot 14.30. Een enkel buitje, maar verder prachtige wolkenluchten en zon. Mooie uitzichten op de kust van Langeland.
We zitten nu met een biertje erbij onder een afdakje in de haven van Spodsbjerg, de portable heeft draadloos contact met internet. Hiermee 2e bericht geplaatst !

• 12 Juni 2008 - 16:01

Maria:

fijn te lezen dat het zo goed gaat.Ik mis wel de foto's maar die komen nog wel.heel veel groetjes

• 12 Juni 2008 - 16:55

Adriaan:

Zo te lezen is het allemaal niet verkeerd. Leuk de systemen het goed doen. Ben benieuwd naar het uitgebreid verslag om het eventueel ook zelf te doen. Goede reis verder.

• 12 Juni 2008 - 20:32

Gemma:

Dat jullie het nog steeds leuk vinden! Krijg het al benauwd bij het zien van de video. Genieten jullie maar lekker, ik vermaak me wel met een andere van IJzendoorn (zoon van)die zondag komt. Liefs, groetjes en goeie vaart.