Tuimelaars en Kopenhagen
Door: Henk, Hans en Rob
15 Juni 2008 | Denemarken, Kopenhagen
Zaterdag 14-06-2008
Vroeg vertrokken uit Spodsbjerg. De plannen zijn bijgesteld. We gaan niet naar Vejo maar naar Vordingsborg, dat is een stukje verder. We zijn tot de conclusie gekomen dat, willen wij Kopenhagen bezoeken, we beter nu wat meer kunnen varen. Als we op de helft van de hele periode zijn willen we al weer op de terugtocht zijn, want anders ontstaat het risico dat we niet op tijd terug zijn, althans niet als we ook nog wat van Denemarken willen zien! De tocht bedraagt 44 mijl. Een mooie dag: wolken met zon, een windje 4 a 5 pal achter. De reis verloopt voorspoedig, we zitten gezellig wat te keuvelen in de kuip als we achter ons iemand zijn neus horen snuiten. Nadat we denken dat het misschien een vreemd golfje was horen we het weer, meteen gevolgd door een plons. Rob en Hans stuiven de kajuit in om de fototoestellen te pakken, want er zitten bruinvissen (of tuimelaars) rond de boot! Een mooi gezicht: het ene moment zitten ze achter de boot, dan weer zie je ze naar voren schieten om voor de boot weer boven water te komen, waarbij je ze hoort ademhalen. Hans probeert ze met fototoestel te ‘pakken’ op de boeg, Rob probeert een filmpje te maken vanuit de kuip, zie bijgevoegde video. Het tafereel duurt zo’n 15 minuten waarin ze rond de boot spelen, dan zijn ze opeens vertrokken.
Omstreeks 17.30 naderen we Vordingborg. De vaarwijzer had al gewaarschuwd voor ondieptes en voorzichtig komen we op de motor varend dichterbij. Al gauw gaat het dieptealarm af. Nauwgezet stuurt Hans de boot langs de boeien, Rob kijkt mee op de pc, die de positie van de boot nauwkeurig op de kaart laat zien. Alles gaat goed totdat we in de haven zijn. Het ligt goed vol en we proberen op een vrije plek langs de wal af te meren. Dan loopt de boot vast, net nadat een Englishman ons had toegeroepen dat het makkelijk zou gaan, hij had daar ook wel eens gelegen... Opeens, 3 meter uit de kant, ligt de boot muurvast. Na aanhoudende pogingen met vol vermogen achteruit komen we weer los. Een andere passant wijst ons een box aan de andere kant van de steiger, waar we ‘ gemakkelijk’ kunnen liggen. Vol goede moed steken we erin en... jullie raden het al. Het lukt niet. Dan maar terug en tegen een Nederlands schip aan, dat helemaal aan de kopse kant van de steiger ligt. Hier zit een vriendelijke schipper uit Stavoren, die ons allerlei tips geeft want hij vaart al jaren in deze contreien. Mede op basis van zijn verhaal, s’avonds in de kuip bij een schippersbitter, stellen we onze plannen bij. We stoppen hier en gaan morgen met de trein naar Kopenhagen. Met de boot zou betekenen nog 2 dagen heen, en daarna weer 2 dagen terug terwijl het vaargebied verder niet zo interessant is en we eigenlijk iets minder willen gaan varen en wat meer van de omgeving willen zien.
Zondag 15-06
Vroeg op en om 10.00 in de trein naar Kopenhagen. Hier arriveren we 1 uur en 10 minuten later. Maken een mooie wandeling door de stad bij wolken met zon. De verschillende havens verkend, het koninklijk paleis, de zeemeermin, het centrum en daarna weer de trein in, om 17.00. Om 18.20 weer op de haven, waar we ons verhaaltje tikken en de foto’s en video op de site gaan proberen te zetten...
Zijn van plan morgen weer in westelijke richting te gaan, waarschijnlijk het eiland Omø of, afhankelijk van de wind en de voortgang, het plaatsje Karrebaksminde.
Zondag 15-06
17 Juni 2008 - 23:08
Gemma:
Ha het allerbeste duim voor je. We (nederlands elftal) hebben in ieder geval gewonnen. Is toch iets dat niemand verwacht had. Ben wel jaloers dat jullie tuimelaars hebben gezien en ik geloof niet dat Henk in dat apparaat in Tivoli is geweest dat op de video stond. Als dat wel zo is zal ik hem krijgen!!! Liefs voor allen, slaap lekker (wat jullie nu al doen) en goede en gezonde vaart. -
18 Juni 2008 - 19:04
Ans En Tonny:
Dag Heren,
Nou een mooie tocht en jullie maken erg veel mee zo, vooral de "dolfijnen" spreken me erg aan. Veel plezier
Ans en Tonny Cusiel