Svendborg en Aeroskobing - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van poohsticks - WaarBenJij.nu Svendborg en Aeroskobing - Reisverslag uit Kopenhagen, Denemarken van poohsticks - WaarBenJij.nu

Svendborg en Aeroskobing

Door: Henk, Hans en Rob

Blijf op de hoogte en volg

21 Juni 2008 | Denemarken, Kopenhagen

Donderdag 19-06-2008
Om 11.00 vertrokken uit Troense. Het tochtje naar Svendborg gaat door een betonde geul, die zeer nauwkeurig gevolgd moet worden omdat vaak direct naast de tonnen ondieptes liggen. Ook staat er enige stroom. Die wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de wind, die tussen de eilanden het water opstuwt. Het is een mooi tochtje: prachtige natuur en mooie huizen aan de oevers. Dit gebied wordt, begrijpelijk, ook wel de Deense Rivièra genoemd. Om 12.00 meren we af in de oude handelshaven van Svendborg. We liggen aan een steiger, nu eens omringd door Hollanders (meestal zijn het Duitsers) die meteen een praatje komen maken. We maken een wandeling door het stadje en werken in een internetcafé de site bij. Het stadje heeft gezellige winkelstraatjes. Het is gelegen tegen een heuvel zodat de straten allemaal onder een helling lopen. In een viswinkel aan de haven kopen we verse moten zalm. Verder proviand in een supermarkt. ’s Avonds zalm met paprika, ui en rijst gegeten. Daarna nog een wandeling langs de haven, waar we een oud charterschip zien liggen, dat we eerder al tegenkwamen in Rudkobing. We maken wederom een praatje met de scheepsmaat. Ze maken met een gezelschap korte tochtjes door het gebied. Iets verderop maakt Henk zich nuttig door een heel oud motorschip los te gooien. Aan boord zijn drie eveneens heel oude mannetjes, die met onbekende bestemming vertrekken. De oude kustvaarder maakt een mooi vol ‘ploppend’ geluid als we hem weg zien varen.

Vrijdag 20-06
08.45 vertrek uit Svendborg. Met een stevige wind, deels motorend en deels zeilend, zakken we af in zuid-westelijke richting naar Aeroskobing, op het eilandje Aero. Ook op deze tocht moeten we regelmatig betonde geulen volgen, omringd met verradelijke ondieptes – je ziet niets aan het water, maar af en toe is het slechts enkele decimeters diep, vlak buiten de boeien... Omstreeks 12.00, na 13,5 mijl, meren we af te Aeroskobing. Aeroskobing is een heel schilderachtig plaatsje. In de Middeleeuwen was het een belangrijke vissers- en handelshaven. De huizen zijn allemaal nog in oude stijl, wat mooie plaatsjes oplevert. We bezoeken een flessen-scheepjes museum. Hier is een gigantische collectie scheepjes-in-fles, grotendeels gemaakt door een plaatselijke legendarische figuur (Flaske Peters, 1873-1960), die er zo’n 1700 (en nog eens 50 scheepsmodellen) op zijn naam heeft staan! Wij vragen ons af hoe zijn vrouw deze hobby heeft gewaardeerd – hij moet echt geen tijd voor iets anders hebben gehad – maar dat kunnen ze ons in het museum niet vertellen...
Vlak bij de haven is een supermarkt waar we, voor de barbeque, vlees en ingredienten voor een salade kopen. Op de jachthaven zijn keurige picknicktafels met barbeques neergezet. Hier hebben wij ’s avonds een overheerlijke en gezellige maaltijd!
Intussen kijken we met een ‘schuin oog’ naar de weersverwachtingen teneinde te bepalen hoe we verder gaan.

• 21 Juni 2008 - 22:59

Josien.:

Leuk al die mooie foto`s
    en filmpjes.
    Ik ben steeds benieuwd wat ik te zien krijg.
    Groetjes.

• 22 Juni 2008 - 08:49

Gemma:

Jullie krijgen al aardig bruine koppen. De foto's zijn erg mooi en geven ook een leuk beeld van wat jullie allemaal beleven. Ben toch wel een beetje jaloers al zou ik nooit meegaan. Was gisteren gezellig bij Maria en ondanks het verlies van ons voetbalelftal, heb ik toch genoten. Goede vaart verder, spreek H wel weer.